Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

"Δυστυχώς, εβρωμίσαμεν!"

Αυτή τη φορά τα σκουπίδια δε χωράνε κάτω από το χαλί. Το πανεπιστήμιό μας παραλύει. Σκουπίδια έχουν καταλάβει τα γρασίδια της πανεπιστημιούπολης. Το φοιτητικό αναγνωστήριο έχει βάλει λουκέτο. Αίθουσες σχολών έχουν ήδη κλείσει, ενώ πολλά ακόμα βρίσκονται υπό την απειλή υγειονομικού αποκλεισμού. Κοινός παρονομαστής των παραπάνω η απεργία των εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ.
Βρισκόμαστε στην 42η ημέρα απεργίας, ενώ πλησιάζει η 15η Νοεμβρίου, ώρα μηδέν για τις συμβάσεις εργασίας τους και άρα και για το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ: Το ΑΠΘ αναθέτει πληρώνοντας αδρά τη διεκπεραίωση ζωτικών λειτουργιών του (καθαρισμός, φύλαξη, συντήρηση, και εν μέρει γραμματειακή υποστήριξη) σε ιδιωτικές εταιρίες = εργολάβους. Πρακτικά αυτό σημαίνει,  5,5 εκατομμύρια αμοιβή για τον εργολάβο από τα 16,5 εκατομμύρια που είναι ο προϋπολογισμός του πανεπιστημίου για τις υπηρεσίες αυτές. Χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν στη φοιτητική μέριμνα, ξοδεύονται στη μεσιτεία αυτή.  Ωστόσο οι εργολαβικοί υπάλληλοι πληρώνονται από τον ίδιο κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα εργασιακά τους δικαιώματα είναι στα χέρια των εργολάβων.
15 Νοέμβρη οι συμβάσεις εργασίας λήγουν για τους 307 εξ αυτών, οι οποίοι ασχολούνται με την καθαριότητα. Καμιά προοπτική ανανέωσής τους δεν υπάρχει. Σημειωτέον ότι έχουν ήδη λήξει οι συμβάσεις εργασίας 52 εκ των εργολαβικών εργαζομένων .
Το θέμα μάς αφορά άμεσα, καθώς εξαρτόμαστε από την εργασία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι προσέφεραν ως τώρα καθαριότητα, ασφάλεια, συντήρηση εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, τεχνική και γραμματειακή υποστήριξη. Κοινώς, χωρίς την εργασία τους το Πανεπιστήμιο δε δύναται να λειτουργήσει.


ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ:
  • Απαιτούμε άμεση απαγκίστρωση του πανεπιστημίου από τις εργολαβίες, καθώς αντίκεινται  στα συμφέροντα της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φοιτητών. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη τους να διατεθούν στη φοιτητική μέριμνα.
  • Στηρίζουμε την απεργία των εργολαβικών υπαλλήλων, συγκεκριμένα: είμαστε αντίθετοι σε απεργοσπαστικές δράσεις (εθελοντικός καθαρισμός, πακετάρισμα σκουπιδιών). Προσπαθούμε ωστόσο να μην επιδεινώνουμε την κατάσταση με επιτηδευμένο διασκορπισμό απορριμμάτων

ΚΑΛΟΥΜΕ: Όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ να αντιληφθούν τη σημασία της συμπαράστασης του φοιτητικού κινήματος στο πλευρό  των εργολαβικών υπαλλήλων και να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους και τις προτάσεις τους την πρωτοβουλία αυτή.

                                                                                                                                    31/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου